Beelden op de Berg

Beelden op de Berg is een zomertentoonstelling van hedendaagse kunst in Belmonte Arboretum op de Wageningse Berg. In de periode van 1976 tot 2018 is de tentoonstelling elf keer georganiseerd. In deze elf edities is het werk van meer dan 200 kunstenaars uit binnen- en buitenland getoond. Het accent ligt op nieuw werk van jonge kunstenaars.

 

De twaalfde editie staat gepland voor 2024.


 

Het openbaar toegankelijke Belmonte Arboretum is de perfecte locatie gebleken voor de tentoonstellingen van Beelden op de Berg. Dankzij de samenwerking met en de gastvrijheid van de Landbouw Hogeschool (later Wageningen University & Research) en tegenwoordig de Stichting Belmonte Arboretum ontstonden kwalitatief hoogstaande manifestaties voor een groot publiek.

 

Belmonte Arboretum is in 1951 aangelegd op het terrein van het door de oorlog ernstig beschadigde  Landgoed Belmonte. De toenmalige Landbouw Hogeschool kon hiermee een lang gewenste uitbreiding van de botanische collectie realiseren. Het oude Arboretum De Dreijen bood daarvoor te weinig ruimte. Het nieuwe arboretum is aangelegd volgens het ontwerp van de aan de Landbouw Hogeschool verbonden landschapsarchitect Jan Bijhouwer. Hij handhaafde de bestaande bospercelen en voegde collectievakken toe in een eenvoudige structuur met open grasvelden.

 

De wetenschappelijk beheerde collecties van Belmonte Arboretum maken deel uit van de Nationale Plantencollectie (SNP). Het zijn plantencollecties die voor het onderzoek & onderwijs, voor de teelt en in cultuurhistorisch of maatschappelijk opzicht van bijzondere waarde zijn. Belangrijk zijn de collecties sierkersen, appels, lijsterbessen en de grotere parkbomen. Opvallend zijn de uitgebreide en zeer gevarieerde groepen bloeiende heesters: camelia’s, rododendrons en rozen.

 

Belmonte Arboretum is eigendom van Geldersch Landschap & Kasteelen. De verantwoordelijkheid voor het behoud en beheer ligt bij de Stichting Belmonte Arboretum.