Beelden op de berg op de Campus

De elfde editie van de (inter)nationale buitententoonstelling Beelden op de Berg vindt dit jaar niet alleen plaats in Belmonte Arboretum in Wageningen, maar ook op de Campus van Wageningen University. 

Onder de poëtische titel ‘Zomersneeuw’ exposeren 10 beeldend kunstenaars van 17 juni tot met 23 september nieuw werk in Belmonte Arboretum, waarbij zij zich hebben laten inspireren door het thema ‘eeuwige verjonging’. Met dit thema sluit Beelden op de Berg aan bij de viering van 100 Years Wageningen University & Research.

 

In aanloop naar de tentoonstelling in Belmonte Arboretum kan het publiek op de Campus van Wageningen University & Research al kennismaken met drie van de deelnemende kunstenaars: William Engelen, Anne Geene en Lizan Freijsen.

 

William Engelen en Anne Geene verleggen hun voorbereidingen van hun atelier naar een plek als Artist in Residence op de campus van Wageningen University. William Engelen bij de groep van Bert Holtslag en Bert Heusinkveld en Anne Geene bij de groep van David Kleijn. Zij gaan in samenwerking met wetenschappers en studenten hun plannen voor de tentoonstelling verder onderzoeken en uitwerken. In twee bijeenkomsten die het Studium Generale en Impulse in samenwerking met Stichting Beelden op de Berg organiseren, wordt hun onderzoek gepresenteerd en in een bredere context geplaatst. 

 

Op dinsdag 15 mei staat het thema ‘Transformatie van data’ centraal. William Engelen presenteert zijn onderzoek naar de transformatie van meteorologische data naar klank. Tevens zal hij muziek gerelateerd aan ‘ Weer’ laten horen waardoor hij wordt geïnspireerd. Dr. Bert Heusinkveld van de afdeling Meteorologie van Wageningen University reflecteert op de manier waarop meteorologische data in de wetenschap worden toegepast. 

 

Donderdag 24 mei staat in het teken van ‘Verzamelen, ordenen, waarnemen en meten’. Anne Geene buigt zich over het schier oneindige aantal dingen dat we willen weten, meten en ordenen en de enorme hoeveelheid data die dit oplevert. Beeldend kunstenaar en schrijfster Vibeke Mascini gaat in op onze culturele paradigma's bij de definities van leven en dood. Zij zal een aantal tot de verbeelding sprekende elementen in de huidige meetsystemen introduceren. Botanisch filosoof Norbert Peeters, werkzaam aan de universiteit van Leiden, spreekt over verschillende classificatiesystemen. Verzamelaars maken het publiek deelgenoot van hun passie aan de hand van één object uit hun collectie.  

 

Daarnaast organiseert Ontmoetingscentrum Impulse van 13 april tot 7 juni achtereenvolgens twee solotentoonstellingen van Anne Geene en Lizan Freijsen. Hier krijgt de bezoeker een beeld van het bredere oeuvre van beide kunstenaars. 

Tevens worden in Impulse de resultaten tentoongesteld van het educatieve project ‘Levensboom’. Verschillende basisscholen uit Wageningen en omgeving hebben zich laten inspireren door het thema ‘eeuwige verjonging’ van Beelden op de Berg. 

ARTISTS IN RESIDENCE 

 

William Engelen

2 maart – 30 maart en

30 april – 18 mei

 

Anne Geene 

16 april – 25 mei

 


 

ARTIST IN RESIDENCE EVENTS i.s.m. Studium Generale / Impulse

 

‘Transformation’ – William Engelen

Impulse / Stippeneng 2 / building 115 

15 mei van 15.00 – 19.00 uur

Vrij entree

 

‘Gather, collect, measure’ – Anne Geene

Impulse / Stippeneng 2 / building 115 

24 mei van 15.00 – 19.00 uur

Vrij entree

 

 


 

TENTOONSTELLINGEN

Anne Geene

Impulse 

13 april – 10 mei

Vrij entree

 

Lizan Freijsen

Impulse 

14 mei – 7 juni

Vrij entree

 

Levensboom

Impulse

8 juni – 14 juni

 

Vrij entree