Kijk & doe, de antwoorden

1. Karin van Dam / Pit

Antwoord Het is een bol van metalen spanten. Daaromheen is kippengaas gespannen en door de gaten zijn rubberen buizen gestoken die gebruikt worden voor isolatie (kou of warmte).

 

2. Sjoerd Buisman / Ouroboros

Antwoord: het zijn spiralen die almaar rond gaan. De takken zijn met lijm en schroeven op zo’n manier aan elkaar gezet dat de vormen een cirkel, driehoek of vierkant worden.

 

3. Tanja Smeets / The porous Tree

Antwoord Er zijn baardmossen die met net zulke ‘draden’ uit een boom hangen. Die bomen kunnen overleven omdat het mos alleen maar iets nodig heeft om zich ‘vast te houden’. Wij denken dat vogels zich niets van die blauwe draden aantrekken. Sommige vogels gebruiken zelfs allerlei soorten draden voor hun nest, en de meerkoet gebruikt helemaal allerlei soorten materialen, soms zelfs plastic afval.

 

4. Anne Geene / Arboreta

Antwoord Een arboretum is een verzameling van bomen in een grote tuin. 

Verzonnen arboreta: een mini-arboretum, een verticaal en een horizontaal arboretum, een arboretum met steeds iets oudere planten (net een gezin met een heleboel kinderen), en arboreta van vrouwelijke, mannelijke en ‘onzijdige’ boompjes.

 

5. Stephane  Cauchy / Titelloos

 Antwoord Die ronddraaiende schijven zijn zonnecollectoren die electrische stroom opwekken. Daardoor gaan die schijven draaien waardoor het evenwicht van de arm verschuift. En daardoor gaat ook deze bewegen. Daarnaast reageert de arm op de wind.

Volgens het ontwerp van de kunstenaar is de mast 5m hoog

 

6. Nico Parlevliet / Nocturne in black and gold

Antwoord Zo’n gebouwtje noem je een paviljoen waar de wind lekker doorheen kan waaien zodat het in de zomer koel blijft. Dat geritsel ontstaat doordat de messing stroken langs elkaar gaan schuiven. Dat gebeurt door de wind en doordat twee rekken aan de bovenkant langs elkaar gaan bewegen; tenminste...als je als bezoeker ook zelf beweegt ten opzichte van de sensor.

 

7.  Lizan Freijsen / Veldwerk Carpet

Antwoord Die ronde en ovale kringen zie je ook bij schimmelvlekken. Het kan gaan veranderen als er planten in de gaten gaan groeien of als er op het tapijt tussen en op de draden mos én schimmel gaat groeien.

 

8. René Voeten / Sample

Antwoord Het lijkt een nest van wilde bijen of wespen maar ook mieren en termieten maken heel ingewikkelde bouwsels. Het is opgebouwd uit een soort bruggen met een heleboel bogen en uit verbindingsstukken met een soort S-vorm. Doordat de gaten de vorm hebben van twee S-en aan elkaar krijg je steeds een andere doorkijk.

 

9. Aneas Wilder / Labyrinth #2

Antwoord Dit heet een labyrint of doolhof. Het plan van de kunstenaar heeft een doorsnede van 18m, de omtrek is dan zo’n 55m. 

 

10. William Engelen / Meteophone 2

Antwoord Je kunt verschillende woorden horen: I, pardon, rose, garden.

Ze komen uit het lied ”I beg your pardon, I never promised you a rose garden”

(vertaald: Sorry, ik heb je nooit een rozentuin beloofd). Het leuke is dat je nu zelf in een rozentuin staat.

 

 

.

 

 

Jong en oud

 

.

De tentoonstelling Beelden op de Berg 11: Zomersneeuw zal vooraf worden gegaan door een gevarieerd activiteiten- en educatieprogramma in het voorjaar van 2018. Dit programma zal plaatsvinden op verschillende locaties in Wageningen en omgeving, zoals op de campus van Wageningen University & Research, op scholen en in zorginstellingen.

 

Tevens zullen ook tijdens de tentoonstelling in Belmonte Arboretum educatieve activiteiten worden ontwikkeld. 

 

Beelden op de Berg wil diverse doelgroepen aanspreken, hetgeen ook in het educatieve programma tot uitdrukking komt. Om publieksparticipatie en educatie lokaal en regionaal op een duurzame manier in het programma van Beelden op de Berg te verankeren wordt een programma ontwikkeld in nauwe samenwerking met instellingen in de regio, zoals Studium Generale, voormalig ’t Venster en Cultuurmij Oost. Op deze manier kan expertise worden gebundeld voor een veelzijdig, aansprekend en interessant educatie- en participatieprogramma.

 

Voormalig coördinatiepunt Cultuureducatie ’t Venster ontwikkelde in samenwerking met Stichting Beelden op de Berg een educatieproject voor het primair onderwijs in de gemeentes Wageningen en Bennekom. 

 

In samenwerking met Cultuurmij Oost in Arnhem wordt een educatie- en participatieproject voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld, dat jongeren en ouderen samenbrengt. In dit project participeren ook ouderenorganisaties uit de gemeente Wageningen.

 

Studium Generale van Wageningen UR organiseert in samenwerking met Beelden op de Berg een reeks van gevarieerde bijeenkomsten, waarin het thema ‘eeuwige verjonging’ telkens vanuit een ander perspectief wordt benaderd.

 

.