Eeuwige verjonging

De elfde editie van Beelden op de Berg heeft het thema ‘eeuwige verjonging’. Het is mede ingegeven door het 100-jarig bestaan van de universiteit. 

Bij een 100-jarig bestaan kijk je terug en besef je wat er in een eeuw allemaal is veranderd. Nieuwe technieken hebben de wereld veroverd. Wetenschappelijke onderzoeken hebben voor doorbraken op allerlei terreinen gezorgd. Er zijn nieuwe visies ontwikkeld. De veranderingen hebben nieuwe waarden met zich meegebracht of oude waarden doen veranderen. In de wetenschap zijn verjonging en vernieuwing voorwaarden en basis voor vooruitgang, met de jaarlijkse instroom van nieuwe, gretige studenten - en jonge wetenschappelijke talenten - bij de universiteit als kenmerkend beeld.

In de relatie tussen de universiteit en het arboretum worden de relatief snelle veranderingen manifest. Belmonte Arboretum heeft ruim 60 jaar in een duidelijke onderwijsbehoefte van de universiteit voorzien, maar heeft inmiddels zijn plek in het onderwijsprogramma verloren. Daarmee heeft het arboretum echter niet aan waarde ingeboet. Het arboretum is een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed geworden. De zeer uitgebreide collectie rododendrons van maar liefst 1500 soorten en de planten uit de rozenfamilie behoren tot de belangrijkste van de wereld. Dat maakt het openbare arboretum tot zowel een botanische tuin, een geregistreerd museum als een levende bibliotheek, waar wetenschap wordt bedreven en waar mensen kennis kunnen opdoen en kunnen genieten van de schoonheid van bomen, struiken en planten. 

 

Belmonte Arboretum is in de loop der jaren mee geëvolueerd en heeft een veranderingsproces ondergaan, vergelijkbaar met de cyclische processen en processen van transformatie in de natuur, die we in het arboretum in levenden lijve kunnen waarnemen.