Feminist Festival Wageningen 2025: Five days of power, knowledge and activism

In het kader van internationale vrouwendag en Feminist Festival Wageningen staat 9 maart in het teken van heksen. De term ‘heks’ wordt nog altijd in de mond genomen. Denk hoe vrouwelijke politici en andere uitgesproken vrouwen dit eeuwenoude etiket voor kwaadaardige en gevaarlijke vrouw naar het hoofd geslingerd krijgen. Waar komt dit vandaan? Is het woord heks wel zo onschuldig? We onderzoeken het aan de hand van kunst en literatuur tijdens het Feminist Festival in Wageningen. Dit programma onderdeel wordt georganiseerd en gesponsord door Stichting Beelden op de Berg.


 

Programma:

- Kunstwandeling naar het beeld ‘Aleyda & Entgen’ Belmonte Arboretum (13.30 -14.30 uur)

- Lezing en interview in de Bblthk: Jente Posthuma met Heks, heks, heks (15.00 – 17.00 uur)

 

Lezing en interview: Jente Posthuma 

In het kader van Internationale Vrouwendag is schrijfster Jente Posthuma op zondag 9 maart te gast in de Wageningse Bibliotheek. Zij is genomineerd voor de Internationale Booker Prizemet haar roman Waar ik liever niet aan denk. Jente leest uit haar boek Heks! Heks! Heks! dat in 2023 verscheen en onlangs werd genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs. In de bundel hervertelt zij drie oude Overijsselse sagen op scherpe en humoristische wijze, met een helder oog voor vrouwenhaat uit oude sprookjes, die voortduurt tot nu. 

Inloop: 15.00 uur, start lezing en interview door schrijfster Florence Tonk: 15.30 uur

Locatie: de Bblthk

Toegang gratis, wel reserveren via de agenda op Bblthk.nl

 

Pers over Jente Posthuma:

“Een elegant boek” De Groene Amsterdammer over Heks! Heks! Heks!

“Een verkenning van de relatie tussen hekserij en vrouwelijkheid” De Boekenkrant/Knack

“Jente Posthuma maakt volkomen duidelijk wat er op het spel staat” Juryrapport Biesheuvelprijs

 

Kunstwandeling met poëzie (13.30 -14.30 uur)

In het Belmonte Arboretum staat een voormalige galchenhuchje waar eeuwen geleden mensen werden terechtgesteld, wellicht zelfs ‘heksen’. Dit ontdekte kunstenares Femke Herregraven op een oude kaart. Zij maakte speciaal voor deze plek het beeld Aleyda &Entgen. Met echte namen op houten palen maakt haar installatie heel tastbaar wie er als heks werd vervolgd van 15e tot de 17e eeuw, in ons eigen land. Mirjam Westen, curator van de tentoonstelling Beelden op de Berg 2024, geeft tekst en uitleg bij het indrukwekkende werk. Dichter Martijn Adelmund leest een speciaal bij het beeld geschreven gedicht.

Deelname gratis, verzamelen om 13.30 uur bij de poort van het Belmonte Arboretum

 

Pers over Beelden op de Berg (2024):

“Deze twaalfde editie heeft de vinger aan de pols van de tijdsgeest.” Museumtijdschrift

“Geeft het publiek inzicht in verschillende wereldbeelden en soorten kennis die er zijn over onze omgang met planten, bomen en natuur.” Stad Wageningen

“Kunst die aanzet tot nadenken.” Magazine Cultuurfonds

à beeld en contactinformatie

 

Over dit programma: Het programma Heks! Heks! Heks! is onderdeel van het Internationaal Feminist Festival in samenwerking met de Bblthk. De programmering op 9 maart wordt gesponsord door het educatieprogramma van Stichting Beelden op de Berg. Voor vragen of grotere beeldbestanden kunt u contact opnemen met: Florence Tonk, 06-28464139, mail@florencetonk.nl