Installatie / minibroeikasje echte bloemen, buiten diverse andere objecten

Melanie Bonajo

(1978 NE) 

 

www.akinci.nl

 

 

Kinga Kielczynska

(1972 PL) 

 

www.kingakielczynska.com

 

 

Het project Vision of Quest (2007) is een modern humoristisch sprookje over mensen die hun oorsprong zoeken in het oerbos Białowieża. Ze vereren de natuur en verlangen terug naar een vorig leven als plant. Door als plant te gaan leven trachten ze de evolutie om te keren tot een ‘toekomstige achteruitgang’. Voor Exoten maken Bonajo & Kielczynska een nieuw hoofdstuk in dit sprookje. In een altaarachtig kasje wordt een mystieke figuur aanbeden, een samensmelting van mens en plant. Je kan de kas ook beschouwen als een metafoor voor de enorme zelfgemaakte broeikas waarin wij allemaal leven. Daarin heeft de natuur extra aandacht nodig, net zoals de kleurige bloemen die erin zijn geplaatst. Voor je het weet is de natuur zelf een (dode) exoot in onze kunstmatige wereld geworden.

 

Melanie Bonajo studeert aan de Gerrit Rietveld Academie (1998-2002). In haar tegendraadse video's, performances, foto's, muziek en installaties levert ze felle kritiek op de technologische vooruitgang en onze materiële behoeften, die ons van elkaar vervreemden. Als ‘digitale eco-feministe, hyperelf, heks of duivel’ stelt ze de traditionele tegenstelling tussen mannen en vrouwen en tussen natuur en technologie aan de kaak. Bonajo vertegenwoordigt Nederland op de 59e Biënnale van Venetië (2022).

 

Kinga Kielczynska studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1997-2001) en het Sandberg Instituut (2001-2003). Ze exposeert haar werk over de relatie mens – natuur bij voorkeur op bijzondere plekken, zoals in een nachtclub, in een bos of op een naaktstrand. In 2009 daagde ze de kunstwereld uit met haar 'Reductionistisch Kunstmanifest'. Haar project ‘Białowieża’ in Galerie EXILE | ART at Berlin (2017) gaat over het bedreigde oerbos in Polen. Ander werk was te zien op Manifesta 12 Palermo, in WWB/ MOMA Warschau en in Foam Amsterdam.