Exoten

Duur 8 juni– 21 september 2008

Locatie Belmonte Arboretum en  uitbreiding in het Oostbosnstituut Curator  Kim Knoppers en assistent Hannah Boogaard 

Deelnemende  kunstenaars Blood for Roses, Melanie Bonajo & Kinga Kielczynska, Eelco Brand, Peter de Cupere, Martijn Engelbregt, Remy Jungerman, Maartje Korstanje, Heidi Linck, Ronald van der Meijs

Aantal kunstwerken 9

Educatief programma ‘Kunst voor Kids’, programma basisscholen en voorgezet onderwijs Wageningen, Lang leve de exoten! Lezing Herman Pleij over exoten als maatschappelijk fenomeen, lunchdiners REST’, cursus ‘De tuin in de beeldende kunst’, workshops, route voor ouders en kinderen, rondleidingen & arrangement Hotel De Wageningse Berg, verhalenavond met Eva Luna

Fotografie Hans Dijkstra, Harry Harsema, Daphne de Bruijn (Grafisch Atelier Wageningen), Wim van Hof, Dennis Sies

Foto's Diverse makers

Exoten zijn uit het buitenland afkomstige bomen die een plaats zoeken tussen inheemse flora en fauna. Het Belmonte Arboretum staat er vol mee. Als wandelaar zou je je met het grootste gemak één van hen kunnen voelen. Dat hangt een beetje van de definitie van exoten af: ‘Exoten zijn organismen die, veelal toedoen van de mens, maar ook door natuurlijke oorzaken, buiten hun oorspronkelijke areaal terechtkomen. Daar kunnen ze zich vestigen en soms zelfs explosief vermeerderen. Dat kan allerlei gevolgen hebben voor de daar reeds aanwezige flora en fauna, voor de lokale economie en zelfs voor sociale verhoudingen’ (definitie van de Nederlands Vlaamse Ecologische Vereniging).

 

Curator Kim Knoppers over de tentoonstelling: “Exoten gaat over de wisselwerking tussen de bomenverzameling van het Belmonte Arboretum en de beeldende kunst. Gaan park en kunst een dialoog aan of verdringen de gasten de oorspronkelijke ‘bewoners’ van het arboretum? Irriteert de aanwezigheid van beeldende kunst of zorgt het voor een nieuwe beleving bij trouwe bezoekers die vrijwel dagelijks door het park wandelen?” Omdat de tentoonstelling een metafoor is voor de culturele diversiteit, vraagt Knoppers zich ook af of inheemse en uitheemse planten met elkaar kunnen samenleven en welke zich misschien blijvend kunnen vestigen. Dus: “Tussen twee uitersten is een verhaal te vertellen van kruisbestuiving, waardevolle aanvulling op het gewone, maar ook een verhaal van concurrentie, verstoring, terugdringing, schade en bedreiging”.

 

De deelnemende kunstenaars reageren op het thema Exoten met zeer diverse sculpturen, computeranimaties, foto’s, performances en met geur-, smaak- en geluidswerken. Smallenburg (NRC) over de tentoonstelling: “De beelden die de kunstenaars in het park hebben neergezet zijn ook exoten. Ze proberen zich onopvallend in de omgeving te schikken, maar horen er toch niet helemaal thuis”. 


Blood for Roses 

/ Exilium Arboreum

Bonajo & Kielczynska

/ Installatie

Eelco Brand

/ Twee animaties

Peter de Cupere

/ PTDB Virus Tree 

Martijn Engelbregt

/ Rest


Remy Jungerman

/ AfroCyber 

Maartje Korstanje

/ Hangende sculptuur 

Heidi Linck

/ Bunnies in Australia 

Ronald van der Meijs

/ Windviolen