Dreamscapes+ / ontwerpseminar, regionmaker en 9x landschap

diverse makers

(NL) 

 

 

Drie activiteiten in de Steenfabriek De Bovenste Polder en uiterwaarden geven een bijzonder surplus aan Dreamscapes - Over de maakbaarheid van de natuur: Ontwerpseminar, MVRDV –Regionmaker, en MugMedia – 9xlandschap.

 

Seminar Ontwerpen voor de Wageningse Berg   Vier teams van studenten landschapsarchitectuur en beeldende kunst hebben in de week voorafgaand aan de tentoonstelling elk een ontwerp gemaakt voor de Wageningse Berg. De teams waren afkomstig van Academie voor Bouwkunst Amsterdam, Hogeschool Larenstein & Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, Wageningen Universiteit, en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

 

Hoe ziet de Wageningse Ecopolis eruit in de dreamscape van de jonge ontwerpers. Wat is de toekomst van het Arboretum, en wat blijft er over van het oude, sfeervolle voetbalstadion? Zij werden begeleid door professionele landschapsarchitecten. De resultaten zijn te zien in de steenfabriek en op panelen in de uiterwaarden. Van het seminar en de uiteindelijke resultaten wordt uitgebreid verslag gedaan in Tussen analyse en ontwerp. Ontwerpen voor de Wageningse Berg  (Uitgeverij Blauwdruk  ISBN 90-75271-11-5).

 

MVRDV –Regionmaker   Voor de tentoonstelling RheinRuhrCity - Die unentdeckte Metropole in Düsseldorf ontwikkelde MVRDV een interactief computerprogramma waarmee bezoekers zelf kunnen ingrijpen in de inrichting van het Ruhrgebied. Een bezoeker kon zich zelf even planoloog wanen. Moet het gebied groener worden met veel meer bomen? Geen probleem, voer het maar in. Echter de landschapssimulator berekende dan wel fijntjes de gevolgen: …… Bezoekers van Dreamscapes kunnen met de Regionmaker zelf planoloog spelen en ontdekken welke gevolgen ingrepen hebben voor de inrichting van een gebied, in deze simulator het Ruhrgebied. 

 

MugMedia – 9 x landschap   Rita van Biesbergen en Dorien van der Laak van MugMedia maakten een interactieve DVD-productie met negen ‘ervaringen’ van landschap. Elk filmpje belicht het landschap op een eigen inspirerende, soms zelfs extreme wijze. Getoond worden onder meer het ‘industriële landschap’, het ‘sentimentele landschap’, het ‘pretlandschap’ en het ‘leesbare landschap’.