(Re)source

Duur 14 juni–15 september 2013

Locatie Belmonte Arboretum, Voormalige tropische kas Instituut Plantentaxonomie en Proefvakken van het voormalig Laboratorium voor Microbiologie 

Curator  Koos Flinterman | Co-curator Krijn Christiaansen 

Deelnemende  kunstenaars Agentschap, Maria Barnas, Stefaan Dheedene, Erwin Driessens & Maria Verstappen, Nick Ervinck, Tue Greenfort, Simon MartinKoen VanmechelenBarbara Visser

Vormgeving  Atelier NLStudio Erik Klarenbeek, Christien Meindertsma

(Landschap)architectuur Ernst van der Hoeven, Anne Holtrop  

Aantal kunstwerken 14

Educatief programma 

Programma voor basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs

Foto's Diverse makers

(Re)Source – over authenticiteit en manipulatie -, toont het werk van veertien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland . De tentoonstelling snijdt universele vraagstukken aan over resources, zoals grondstoffen, voedsel en energie. De kunstenaars en ontwerpers onderzoeken de relatie tussen resources en de begrippen authenticiteit en manipulatie. Daarbij richten ze zich zowel op de hedendaagse beeldcultuur als op de wereld van de biotechnologie. Het decor waartegen de tentoonstelling vorm krijgt is uniek. Op drie historische locaties zijn objecten te vinden: het Belmonte Arboretum, de voormalige tropische kas van het Instituut Plantentaxonomie en veertig proefvakken van het voormalig Laboratorium voor Microbiologie.

 

De kunstenaars en ontwerpers balanceren met hun werken op het punt waar transitie frictie wordt. Die frictie uit zich in verwoede discussies over manipulatie en authenticiteit. Manipulatie in de biotechnologie - zeker van voedsel - wordt door velen met argwaan bekeken. Wat is goed en wat is fout? Wat is echt en onecht? Ook in de beeldcultuur woedt een strijd tussen voor- en tegenstanders van gemanipuleerde originelen. Niettemin zijn kunstenaars bij uitstek veroorzakers van herscheppende originaliteit. 

 

De deelnemende kunstenaars hebben met sculpturen, film, installaties en performance op eigen wijze het thema (Re)source inhoud gegeven. Enkelen van hen gaan een dialoog aan met wetenschappers van Wageningen UR.  

 

 


Agentschap 

/ thing 0000777 

Maria Barnas

/ Vivid Garden

Stefaan Dheedene

/ Zt

Driessens Verstappen

/ Herbarium Vivum

Nick Ervinck

/ Emisolb


Tue Greenfort

/ Wardian Case

Simon Marin

/ Louis Ghost Chair

Koen Vanmechelen

/ Modified Spaces

Barbara Visser

/ Still uit 'Herbarium'

Atelier NL

/ Het zandkabinet


Eric Klarenbeek

/ Print and grow

Christien Meindertsma

/ The flax project

Ernst van der Hoeven

/ Cascade - stromend landschap

Anne Holtrop

/ Batara - four walls