Twee kameleons / gepolijst serpentijn  80x46 cm

Richard Mteki

(1947 ZW) 

 

 

 

 

Richard Mteki’s sculpturen zijn meestal klein en compact, ogen vredig, en hebben iets subtiel spiritueels. Ze verstoren de gedachten van de kijker niet en in plaats daarvan laten ze de kijker rustig achter. De sculpturen zijn vooral gebaseerd op de overtuigingen van zijn volk. Ook maakt hij dieren en vogels in een uitgesproken eigen stijl. 

 

Mteki behoort tot de Zerure. Na de lagere school studeert hij aan de Nyarutsetso Art School in Harare. Aangemoedigd door zijn broer volgt hij workshops bij de National Gallery in Harare en begint hij te experimenteren met beeldhouwen. 'Ik laat me leiden door de vorm van de ruwe steen; ik kies ervoor om met de steen samen te werken in plaats van mijn wil op te leggen.' Mteki vindt dat een beeldhouwer zijn of haar natuurlijke omgeving moet koesteren; hij is natuurbeschermer en bezorgd over de benarde situatie van bedreigde diersoorten. In 1994 neemt hij deel aan de Rhino Watch-tentoonstelling.

 

Mteki’s werk was onder andere te zien in de Retrospective Exhibition of Shona Sculpture, Zimbabwe House, London (1981); de tentoonstelling ‘Soul in Stone’ in Perth en Sydney, Australia (1987); in de International Comtemporary Art Fair, Los Angeles (1987 en 1988). 

 

‘Twee kameleons’ is in 1990 opgenomen in de collectie van het Afrika Museum, Berg en Dal.