Likishi-Angola / gepolijst serpentijn  93x61 cm 

Kakoma Kweli

(1908 - 1998 AO) 

 

 

 

 

Likishi, meervoud: Makishi, is een gemaskerde personage dat geassocieerd wordt met initiatierituelen. Als voormalig Likishi-danser heeft Kakoma Kweli een sterk gevoel voor beweging en veerkracht. Het is de nabijheid van dans, de dominantie van een bepaalde vorm van lichamelijkheid in ruimte en tijd, die hem leidt naar een gereduceerd vocabulaire van vormen.

 

Kweli's sculpturen bevatten vaak slechts enkele inkepingen, en meestal aan beide zijden. Alsof het van nature, zonder de hand van de kunstenaar, al sculpturen waren. 

  

'Het creatieve proces van een sculptuur is een aanpassing van het levensproces door nieuw leven te accepteren zonder het oude te verlaten ...'

  

Kakoma Kweli's leven in Tengenenge is deels een herinnering aan zijn leven als maker van Makishi-maskers in Angola. Kweli werkt bij de spoorwegen. Op 85-jarige leeftijd komt hij naar Tengenenge voor de begrafenis van zijn broer. Hij blijft. Kakoma Kweli maakt sculpturen omdat hij maskers maakt, niet omdat hij sculpturen wil maken. Voor hem hebben de sculpturen de betekenis van het masker zonder rituele functie.

 

‘Likishi-Angola’ staat op de Wageningen Campus in het Lumen-gebouw. Kweli’s sculpturen maken onder andere deel uit van de collectie van het Afrika Museum in Berg en Dal, en Chapungu Permanent Collection, Harare, Zimbabwe.