Arboretum met uitzicht

Het Belmonte Arboretum ligt op een uitloper van de Veluwe, de Wageningse Berg met een prachtig uitzicht over de Rijn en de Betuwe. Het terrein was eerder de locatie van het landgoed Belmonte van Baron de Constant Rebecque de Villars. Na het overlijden van de laatse bewoners en erfgenamen werd het in 1936 overgedragen aan Het Geldersch Landschap.  Het landgoed en het huis van Belmonte zijn in de oorlog zwaar  beschadigd en in 1951 kwam het eigendom in handen van de toenmalige landbouwhogeschool die verlegen zat om een uitbreiding van het bestaande arboretum De Dreijen dat meer ten westen lag. De aan de landbouwhogeschool verbonden landschapsarchitect Jan Bijhouwer maakte het inrichtingsplan. Bijhouwer baseerde zich op de bestaaande aanleg van het landgoed met het resterende bos, maar voegde nieuwe collecties toe binnen een simpele ruimtelijke structuur met open grasvelden. 

Een groot deel van de collecties van het Belmonte Arboretum maken deel uit van de Nationale Plantencollectie (NP), die een groot aantal, wetenschappelijk verantwoord beheerde verzamelingen van levende planten omvat. Het gaat daarbij om plantencollecties die voor Nederland voor onderzoek en onderwijs, cultuurhistorisch of in maatschappelijk opzicht van bijzondere waarde zijn. In Belmonte staan bijzondere collecties van Sierkers, Rhododendron en ook Gelderse Roos, Lijsterbes, Meidoorn en de Zakdoekjesboom. De Malus-collectie is van grote omvang evenals de Rozencollectie. 

 

Het beheer van het arboretum is in 2012 overgedragen aan de Stichting Belmonte Arboretum Wageningen die werd opgericht door Wageningen UR, Stichting Het Geldersch Landschap en de door lokale betrokkenen opgerichte Arboretum Stichting. Het koetshuis is geschikt gemaakt voor publiek en het onderhoud wordt mede met behulp van vrijwilligers uitgevoerd.

 

Het Belmonte Aboretum is sinds 1976 eens in de vier a vijf jaar ook de perfecte locatie voor Beelden op de Berg. Dankzij de samenwerking met en de gastvrijheid van de universiteit en de beheerders van het arboretum ontstonden kwalitatief hoogstaande manifestaties voor een groot publiek.