Event 18 juni 2023

Locatie:  Belmonte Arboretum, Wageningen

Tijd: 14 – 16 uur

Nieuwsgierig naar de komende editie van deze beeldende kunsttentoonstelling? Zondagmiddag 18 juni 2023 vindt er in het Belmonte Arboretum een event plaats als teaser voor de 12e editie van de tentoonstelling. Twee van de deelnemende kunstenaars zullen de bezoekers verrassen met een performance en met een workshop.


De voorbereidingen voor de 12e editie van Beelden op de Berg zijn in volle gang. De tentoonstelling, getiteld ‘Heksenkruid. Decolonising Botany’, vestigt de aandacht op onderbelichte verhalen over gebruik en misbruik van planten, bomen en natuur vanuit een niet-Eurocentrisch perspectief. Hoe en door wie is de kennis over natuur, planten en bomen vergaard? Hoe is deze kennis verweven met aspecten zoals migratie, kolonialisme, nationalisme en economisch gewin? En hoe speelt dit in de tradities en legenden die aan de Wageningse berg zijn verbonden?  

  • De performers The Water, The Soil, The Jungle III van de Turks-Nederlandse kunstenares Müge Yilmaz duiken op onverwachte plekken op in het Belmonte Arboretum. 
  • Het kunstenaarscollectief Weaving Realities geeft de workshop ‘Thinking - Feeling with a Living Earth’, vanuit de vraag of water een rol kan spelen om onze relatie met de wereld te veranderen?  Duur 60 minuten. Wil je meedoen aan de workshop? Meld je aan via info@beeldenopdeberg.nl  Er is een maximum van 20 deelnemers. En neem je waterflesje mee!  Aanvang 14.30 uur. Verzamelen bij  de theetuin in het arboretum. 

Müge Yilmaz  en het collectief Weaving Realities (Aldo Ramos en Yuchen Li) zijn twee van de veertien kunstenaars die zijn uitgenodigd om nieuw werk te maken voor de 12e editie van Beelden op de Berg.

 

Informatie over de kunstenaars 

Het oeuvre van Müge Yilmaz omvat installaties, performances, fotowerken en tekeningen. Geïnspireerd door archeologie en mythologie enerzijds en feministische sciencefiction en ecologische vraagstukken anderzijds verbindt zij verleden en heden. Ze verwijst naar archeologische artefacten en rituelen die – met een bepaalde twist - tevens een beeld oproepen van de toekomst. Ze is geïnteresseerd in samenlevingen waarin de mens in harmonie samenleeft met de natuur. 

 

Het collectief Weaving Realities (Aldo Ramos en Yuchen Li) presenteert installaties, rituele performances rond het concept ‘sentipensar’ - denken door voelen - dat erop gericht is te leren leven in harmonie met elkaar en de natuur. In hun interactieve performances verbindt het collectief de locatie en sociaal-culturele, economische, politieke en koloniale geschiedenissen met rituelen en hedendaagse kennis. De kunstenaars grijpen terug op eeuwenoude kennis en rituelen. Ze ‘luisteren naar de aarde’ en pleiten voor respectvol omgaan met de natuur en de medemens om zo te kunnen herstellen van de koloniale wonden en het verlies van biodiversiteit.

 

Beelden op de Berg #12: Heksenkruid – Decolonising Botany

Vanaf 1 juni t/m 15 september 2024 vindt de twaalfde editie van Beelden op de Berg plaats in het Belmonte Arboretum in Wageningen. De tentoonstelling vestigt de aandacht op onderbelichte verhalen over gebruik en misbruik van planten, bomen en natuur vanuit een niet-Eurocentrisch perspectief. Hoe en door wie is de kennis over natuur, planten en bomen vergaard? Hoe is deze kennis verweven met aspecten zoals migratie, kolonialisme, nationalisme en economisch gewin? En hoe speelt dit in de tradities en legenden die aan de Wageningse berg zijn verbonden?